vallhundsringen.se

aktuellt

välkommen på årsmöte 2024!

Söndagen den 3/3 träffas vi kl 17.00 på Kolborydsgård, Kolborydsvägen 28, Lerum. I vanlig ordning bjuds det på fika, vinstspäckat lotteri och trevlig samvaro! Anmäl er till Marie Schedin via mail till marie.schedin.karlsson@gmail.com 
Alla dokument finns att läsa under dokument
Länk till motionerna som kommit in till SVAK i vallreg under filarkiv/fullmäktigehandlingar: https://vallreg.se/taxonomy/term/7
Vi hoppas att ni har möjlighet att komma och ser fram emot att ses! 

Glöm inte att betala in medlemsavgiften för 2024, det gör ni direkt på vallreg.se

Varmt välkomna hälsar Vallhundsringens styrelse!

Förnyande av medlemskap

Hej kära medlemmar!

Snöflingorna dalar mjukt från himlen och stjärnorna gnistrar som små julgranskulor på sina håll i landet redan. Snart klär vi granen i sitt festliga skrud, och julen knackar på dörren med värmande omfamningar. Samtidigt sveper 2023 förbi oss som ett dansande snöfall och lämnar oss i förväntansfull spänning över vad 2024 har att erbjuda.
I december är det dags för årets sista tävlingar i vår älskade klubb, där vallhundsprov och IK1 står på schemat.
Låt oss hålla tummarna för vackert väder.

Det nya året innebär också en tid för reflektion och förnyelse. Kanske är det dags att förlänga eller till och med välkomna nya medlemmar till vår gemenskap på vallhundsringen. För er som redan är medlemmar och funderar på att förnya ert medlemskap - ber vi er vara lite extra tålmodiga. Vänta gärna till årsskiftet, till januari 2024, då klubben genomgår några uppfriskande förändringar och uppdateringar. Då blir det enklare än någonsin att uppdatera era uppgifter och ange er lokalklubbstillhörighet i vårt medlemsregister. Dessa förändringar kommer avlasta våra engagerade ansvariga för medlemsregistret och vår centrala kassör. Håll utkik på vallhundsklubbens hemsida. Ett stort tack till er alla för er förståelse och tålamod.

Som en tidig adventshälsning sprider jag nu ljus och värme till er alla. Må ni få njuta av dessa dagar fyllda av kärlek, gemenskap och spännande förväntan inför det nya året.

Glada hälsningar från styrelsen.

trekampen 2023 avgjord

BDVK, Sjuhäradsvallarna och Vallhundsringen möttes på Jordfallsslättens gård och gjorde upp under kamratliga former. Lagen gick en klurig bana i vacker kuperad terräng på får eller nöt. Jobb med fålla, grindöppningar, gärdsgårdar och stolpe. Alla klubbar kämpade bra med unga eller oerfarna hundar och förare påhejade av publiken. Men. Bara en klubb kan vinna. 

Och i år tog VALLHUNDSRINGEN hem pokalen! 

Starkt jobbat hela laget bestående av Britt Marie Olsson med Lizt, Sandra Andersson med Rocka, Linda Berglund med Tesla, Fredrik Borgede med Trim och Emma Espenholt med Jillis. 

Stort tack till BDVK och Gert Rylen som var värdklubb och värd för en supertrevlig Trekamp! Vi ses 2024 då det är Vallhundsringen som anordnar årets kamp! Väl mött! 

Om en härlig träningsdag.

Tävlingskurs 2023-09-12 

Tisdagen visade upp sin fulla bredd av väderfenomen, vilket påminde oss om hur september kan likt en skiftande palett av känslor ibland kännetecknar en septembermånad. Trots detta, var det mesta av dagen präglat av en uppfriskande bris och stundvis klar himmel. Sådana underbara stunder då solen tittade fram lyckades lysa upp dagen för alla entusiastiska kursdeltagare som hade samlats hemma hos den kunniga och generösa Ann Blomkvist. Denna dag var samlingspunkten för en spännande tävlingskurs som skulle pågå hela dagen.

Ekipagen stod redo att ta sig an den bana som byggdes upp. Det var en chans för förare att fördjupa sin förståelse för banbygge, linjer och bedömning genom en domares ögon. Diskussionerna var ivriga och engagerade, och det delades ut en överflöd av värdefulla tips och tricks som kommer hjälpa deltagarna i deras kommande tävlingar.

Under varje träningspass utvecklades ekipagen i en ständig strävan att förbättra sina färdigheter och förståelse. När dagen gick mot sitt slut var det trötta, men nöjda ansikten, som återvände hem efter att ha tillbringat flera timmar i sällskap av likasinnade och under den kompetenta vägledningen av Ann. Kursdeltagarna var tacksamma för den rika och givande erfarenheten som dagen hade gett dem.

Så tack, Ann Blomkvist, för att du öppnade ditt hem och din kunskap för oss alla och skapade en minnesvärd dag där vår passion för tävlingsmomenten och våra fyrbenta partners utvecklades och fördjupades. Vi ser fram emot framtida tillfällen att lära av dig och fortsätta vår resa mot ännu större framgångar i tävlingssammanhang.

Nöthelgen på Kullingsjö lantbruk

2023-08-26/27

Tävlingsdagarna startade på lördagen där många tävlanden trotsade det ihärdiga regnandet och kämpade tappert. Två klasser, NN1 & NN2 avgjordes under dagen och däremellan kunde man fika och äta från mattältet där det såldes allehanda godsaker. Söndagen bjöd på sol och startade med NN2, på eftermiddagen var det dags för vallhundsprov på nöt. Vi är så glada för alla deltagare som kom från hela landet och önskar er alla varmt välkomna tillbaka. Ett stort tack till djurägarna som tillhandahöll mycket trevliga djur. Tack även till vår domare Mats Karlsson! Sist vill vi tacka alla er som hjälpt oss med invallning av djur, stängsling av området, byggande av bana, hantering av djur under tävling och allt annat som behövts göras! Utan er hjälp hade det inte varit möjligt att genomföra tävlingar! Det är verkligen så häftigt att se folk ställa upp från många olika klubbar för att göra helgen så bra och trevlig som möjligt!

Vi har även helt fantastiska sponsorer, som vi vill ta oss lite extra tid att uttrycka vår uppskattning och tacksamhet till: Monster Pet Food, Granngården, Flisby och Agria. Tack vare er har vi kunnat ge våra tävlingar en extra guldkant.

Hoppas vi ses igen snart!


Möt lotta oredsson, vallhundsringens nygamla instruktör

Gården i Ryk, utanför Skepplanda, ligger högt med utsikt över en dalgång fylld av Suffolkfår, här huserar Lotta Oredsson med sin man över en flock får och en flock hundar. Lotta skaffade sin första hund, Lucas, 1979 och gick kurs ’82 hos Jon Andreasson som grundade Vallhundsringen, efter det var hon fast.

Det som började med en lagom stor hund som kunde hänga med bland hästarna, som var hennes största intresse då, tog sen över helt och blev det som fick hundra procent av hennes fokus.

-Att jobba tillsammans med hunden och dess medfödda egenskaper i ett gemensamt arbete som man gör ihop är väldigt utvecklande och roligt!

Hur många hundar har du haft?

-Med tanke på hur länge man har hållit på är det inte så många, runt tio, jag föredrar att ha max två som jag jobbar med.

Men de hundar hon haft har hon fått fram till VM, EM och SM. Lotta var mångårig medlem i svenska landslaget, vann SM ’96 med SivEllen och deltog i det första europamästerskapet ’97. Hon har varit instruktör sedan 80-talet samt utbildat instruktörer.

-Byggstenarna, grunderna ser likadana ut nu som då men djurhanteringen är bättre idag. Man har ett bättre tänk kring hur man skyddar djuren och större krav på lydnaden hos hundarna.

Vad är roligast med instruktörsrollen?

-Att få till samarbetet mellan förare och hund, att man får en arbetskamrat som gör nytta.

Vad behöver dagens ekipage tänka på tycker du?

-Grunder, grunder, grunder. Bygga en gedigen grund och inte gå för fort fram. Fokusera inte på det ”färdiga” resultatet utan tänk på att det tar tid, träning och tålamod för att komma dit. Det är ju lätt att titta på tävlingar och se alla duktiga ekipage men sen glömma bort allt arbete som ligger bakom.

Håll utkik till våren för kurser med Lotta här på hemsidan och Vallhundsringens Facebooksida!

nötvallningsdag

Vi hade en härlig dag hos Gunnar Forsberg som tillsammans med Jennie Lindhagen höll i nötvallningsdagen i söndags 25/6. Allt ifrån rutinerade hundar och förare till noviser på nöt tränade på två olika grupper av mycket trevliga damer. Massor av nya tankar och teknik när man arbetar med ett nytt djurslag! Vi kunde lära oss mycket av varandras rundor när Gunnar sammanfattade vad som gått bra eller dåligt. Alla ekipage var duktiga och många fick en rejäl nöttändning som säkert kommer att resultera i många duktiga nöthundar framöver. Värmen och all ny information gjorde alla kursdeltagare, unga som äldre, lite möra mot slutet av dagen.
Foto: Jennie Lindhagen och Linda Berglund

ik2 tävlingarna i ryk

Under Kristi himmelsfärdshelgen ordnade klubben IK2 tävlingar under två dagar, Ann Blomkvist och Mikael Larsson bjöd in deltagarna till sin gård i Ryk för att tävla och umgås. Massor av duktiga ekipage prövade banorna under domaren Sissel Modins granskande blick. 

Grattis till alla deltagare som ställde upp och grattis till de som placerade sig högst upp på prispallen:

Dag ett: 1:a Elin Wejdmark med Tian , 2:a Monica Tegler med Kemi Fifty och 3:a Maria Winberg med Morse.

Dag två: 1:a Marita Björk med Li, 2:a Lotta Raud med Lykke och 3:a Monica Tegler med Kemi Fifty.

Vi vill rikta ett stort tack till djurägarna Ann och Micke, domaren Sissel, alla ni volontärer som jobbade hårt för att få dessa dagar så bra som möjligt och sist men inte minst tack till vår fina sponsor Dogman/Ale zoo som stod för prisbordet!

VÅR SENASTE INSTRUKTÖR I VALLHUNDSRINGEN- MÖT MARITA BJÖRK!

På gården I Nygård möts man av tre glada tikar: Rudie 9 år, Li 4 år och Zara 1 år. Marita Björk har sysslat med vallhundar sen 1993 då hon blev introducerad till vallningen genom vänner, blev så fascinerad att hon skaffade sig Emma - sin första border collie. Och fler skulle det bli, sen dess har hon haft 10 st och tävlat bl.a SM och Agria cup och har även i år kvalat in till SM och Agria cup. 

-På senare år har jag haft målet att ta mig till SM vilket jag gjorde 2022, men främst tävlar jag för att jag tycker det är roligt och socialt.

Anledningen till att jag tränar hund är för att hitta teamkänslan med hunden, det goda samarbetet, det är den främsta målbilden jag har. Att ha en relation med hunden är viktigt, när du och hunden kan lita på varandra då kan du vara en bra ledare. 

Jag har haft många olika slags hundar och de jag gillar bäst är de som vill samarbeta, är lyhörda, lugna och starka mentalt. Jag lever ju med hundarna så det är även viktigt att de fungerar som familjehundar.

Vad skulle du vilja förändra i kursutbudet som det ser ut idag? Jag skulle gärna se fler förberedande vallhundskurser där man får en ökad generell kunskap vad det innebär att träna vallhund, att man får en förståelse för att det centrala i vallningen är fåren och att allt handlar om god djurhantering. Många tror att man måste träna vallning för hundens skull utan att ha en ambition att utvecklas, mer som en form av motion för hunden. Jag vill att föraren ska förstå att det handlar om en långsiktig satsning tillsammans med hunden. Alltför ofta ser man även ekipage, när de ska starta på en kurs, inte alls har den typen av lydnad som krävs med hunden hos fåren. 

Vad gillar du mest med att vara instruktör? När man ser hur föraren och hunden utvecklas tillsammans, att de förstår vad jag vill förmedla i träningen, det ger mig pirr i magen! Utmaningen att vända och vrida på övningar och formuleringar för att nå fram till kursdeltagaren och glädjen när man hittar rätt strategi för just dem.

Håll utkik på vår hemsida och Facebooksida för kommande kurser med Marita!

vårt nya rullande klubbhus!

Vi i Vallhundringen vill rikta ett stort TACK till Ale kommun som gjort det möjligt att införskaffa oss ett nytt rullande ”klubbhus”. Vi har i dagarna fått hem vår nya transport. Den kommer att vara vårt klubbhus i många år framöver. Tack vare bidraget så kunde vi gå upp en nivå i vårt inköp och därmed köpa en transport med längre livslängd är de föregående klubbhusen. Vad som gjort oss extra glada/nöjda är att vi köpt transporten hos Utby Bensin & Service AB, med hemmaadress Älvängen, så pengarna stannar i Ale kommun. 
Stort tack även till Mikael Larsson och Fredric Borgede som gjorde research och inköp för klubben! Vi ska naturligtvis göra den till Vallhundsringens riktiga ”klubbstuga” genom dekaler och passande inredning.
KM

klubbmästerskap i strålande sol

Vi hade en fantastisk dag på Kolborydsgård i Lerum, gänget som jobbade med klubbmästerskapet bjöd på en dag full av folk, fina får och gott umgänge. Vi tävlade i tre olika klasser, från lägsta Rookieklass via Bräkklass till Visselklass. Valfria moment där man kunde välja mellan malteserkors, ränna, singling, delning och fålla. Klubbens ekipage visade på en enorm kapacitet med väldigt duktiga både förare och hundar där även småttingarna gjorde mycket bra ifrån sig! Vinnare för dagen blev: Kent Rydin och Tex i Rookieklassen, Annika Hansson och Tesla i Bräkklassen samt Marie Schedin med Gun i Visselklassen. Stort tack till vår domare Anja och till djurägarna som gjorde det möjligt att genomföra dagen!

foto: Annika Hansson, Linda Berglund och Frida Blomgren


lär känna våra medlemmar

Vi kommer att presentera några av våra tävlande medlemmar här under året, läs hur de tänker kring tävlande och träning!
Tävlande Vallhundsringare

Katia Maines medlem i Vallhundsringen sedan 2002, bor i Öjesjö utanför Göteborg.

Har för många (fem) hundar, Duke - drygt 14 år, Hel - 8,5 år, Geb - 7,5 år, Mini - 2,5 år och Kraxa - 8 månader.
Började med hundar och agility 1992, höll på ett par år och var med på bl.a SM. Runt 1998-99 startade hon med lydnadsträning och höll på med det i flera år, startade SM i lydnad. Efter det tränade hon bruks och spår fram till ungefär 2000 då hon började valla och blev fast. Katia har startat i VM, EM, NM, SM och Agria cup.

Mest minnesvärda tävlingen? För mig är det oftast inte kopplat till vilken placering jag hamnar på även om EM, med Duke, där vi kom femma var väldigt roligt. Europa Mästerskapet 2016 i Italien var en otroligt rolig resa, extremt hett och förhållanden jag aldrig varit med om. Vi hade så kul med hela laget tillsammans och miljön var så häftig.
Varför tävlar du? Jag är i grund och botten en tävlingsmänniska, skulle kunna tävla i allt. Det får min familj uppleva allt som oftast i diverse spel och lekar. Men det är roligast att träna, när man är ett gäng som tränar tillsammans och ger varandra feedback och pepp. Tävlingen är det som visar på vad träningen har lett fram till.
Det viktigaste du lärt dig? Träning ger färdighet. Ju mer du tränar desto bättre blir du. Det är väldigt få människor som har tur, man kan inte fuska sig fram till resultat. Se på hur andra gör och hämta inspiration.
Blir du nervös? Absolut blir jag lite nervös, det känns annorlunda att tävla än att träna. Tror att lite nervositet gör att jag blir mer skärpt. Men jag blir aldrig så nervös att jag spyr eller har mig. Jag kan säkert upplevas som rätt tramsig innan tävling och det är först vid stolpen som jag blir fokuserad. Det är inte världens undergång om det går dåligt på en tävling, upplever mer att jag blir taggad att träna på det som inte gick bra.
Vad skulle du vilja ändra på med dagens tävlingar? Jag tycker att vi idag begränsas av alla regler kring tävlingarna, önskar att det skulle bli enklare att arrangera tävlingar. Ett öppnare klimat runt tävlingsarrangemang skulle göra det roligare och lättare att njuta av den sociala delen runtomkring.
Tips till nya tävlanden? Träna! Ju mer du tränar desto bättre blir du. Titta på de som är duktigare än du och sug åt dig. Hur gör de? Om du går kurs eller tränar med andra bry dig inte bara om dig och din hund utan studera hur alla andra ekipage gör. Även om du bara har en hund kan du därigenom lära dig hur man hanterar svårigheter med andra hundtyper än den du har.
Vad ser du framemot tävlingsmässigt just nu? Alltid nästa tävling. Behöver inte vara något särskilt, det är alltid trevligt och roligt att tävla.
Vallhundsringen firades

årets klubb!

Tårta och träning avnjöts på klubbdagen, så roligt att så många av er kom och umgicks idag! Många nya ansikten och en hel del lite äldre minglade runt och tränade på alla olika stationer. Vi fick lära oss vikten av att träna stabilitet hos hunden med hjälp av balansboll. Under insyn av veterinär och fysioterapeut visades olika övningar där bl.a ryggmuskelaturen kan stärkas för att skydda hunden mot skador. Närarbetesträning satte strålkastarljuset på lydnaden hos hunden, hur arbetar man med hund i och utanför hanteringsfållan på bästa sätt? Hur ser en bra flank ut och är vi verkligen tillräckligt noggranna när vi tränar? Även där fick många av oss ett uppvaknande. Drivning av djur, är vi uppmärksamma på djuren och avståndet mellan hund och får innan hastigheten blir för hög? Ett axplock av vad dagen bjöd på. Vi hoppas att vi ses snart igen!
En helg i ullens tecken

Tovningskurs på kolboryd

Vallhundsringens Akademi anordnade den efterfrågade tvådagarskursen i tovning på Kolborydsgård i Lerum. Kursledaren Stina Risne och ett gäng förväntansfulla deltagare samlades för att omvandla ullen till praktiska föremål. Allt gjordes från grunden, från kardning och såpvattning till knådning på rullar och nåltovning dvs. själva dekorationen. Deltagarna upptäckte att olika typer och färger av ull har lite olika egenskaper vilket gör att den kan vara lättare eller svårare att tova ihop. Resultaten blev bl.a sittdynor, dekorationer, tvålar och grytunderlägg. Fikat stod såklart framdukat mest hela tiden och vid lunchtid tändes grillen för lite korvgrillning. Det kändes som om det var ett gott gäng amatörer som startade kursen men de åkte hem som tovningsproffs!

Mer aktiviteter är på gång så håll utkik på facebook och hemsidan!

Uppföljning av SM

funktionärsdagen på kolboryd

Återträff för funktionärerna från Vallhundsringen, Sjuhäradsvallarna och Bohusläns Dals VK. Det blev en solig dag med rolig träning, god mat och ett glatt återseende av många som slitit hårt för att få till årets SM som nog måste beskrivas som en succé under rådande omständigheter. Vi lyckades få till ett fantastiskt evenemang trots att pandemin gjorde att all planering sattes på paus för att sen dras igång igen med stor ovisshet om hur det slutliga eventet skulle se ut. Vi hoppas kunna vidarebefordra våra erfarenheter och lärdomar till värdklubbarna för nästkommande SM och även använda dem för kommande större tävlingar. Vi ser även framemot ett fortsatt utökat samarbete klubbarna emellan!
Vallhunds-SM får 2021

Möt medaljörerna

Här kan du lära känna finalisterna som hamnade på pallplats, ettan, tvån och trean!

Johanna Nilsson Johansson, Uppsala,
Upplands VK
med Ever on Ztill, född 2013, e. Llangadog Gary u. Zara

Smeknamn på hunden: Zill eller Zuper Ztill
Tidigare meriter med SM-hunden: Svensk Mästare 2018 Svensk Ungdomsmästare 2017 2016 & 2015 4:a Unghunds SM 2015 Deltagit VM 2017 Kvalad till EM och NM 2021.
Hur länge har du hållit på med vallning? Började 2012 med min första border collie, Ztill är min andra bordercollie, född 2013.
Vallar ni även på nöt? Ztill jobbar för närvarande på bara får, matte är rädd för kor.
Håller du på med andra hundsporter? Tävlade förut mycket agility med tidigare hundar, Ztill tävlar bara fårvallning.
Vad är dina starkaste sidor som förare och vilka är hundens? Ztills starkaste sida är hans intelligens. Han är smart och löser många utmaningar självständigt. Jag litar på min Ztill till 100%, vi känner varandra utan och innan.
Använder du hunden i jobbet dagligen? Jag studerar till veterinär och har för tillfället ingen egen gård. Men innan utbildningen började och nu under varje sommarlov åker jag och mina hundar till Storbritannien och Norge. Där får hundarna värdefull erfarenhet i arbete både hemma på gårdsplanerna men också uppe i bergen. En plats vi älskar! Ztill är en fantastisk arbetshund som får alla jobb gjorda, en hund jag alltid vill ha vid min sida.
Vad tycker du är tjusningen med att vara med på SM? Att få vara med på SM är årets höjdpunkt! Att få vara på plats när några av Sveriges bästa ekipage ska göra upp om vem som får förevigas med sina namn på SM-skölden är någonting jag inte vill missa!

Foto: Malou Ovsiannikow



Ann Blomkvist, Skepplanda, Vallhundsringen

med Lantställets Pink, Född 2013, e. Round Robin IJack u. Strandängens Tai

Smeknamn på hunden? Heter man Pink behövs det inget smeknamn möjligen Pinki Pinki när matte är nöjd med henne. Tidigare meriter med SM hunden? Pink har varit i flera finaler under åren, bästa resultat innan på SM var att vi var tvåa efter vår klubbkamrat 2019. Senast i final på Aspestrand Open där vi blev fyra. Var uttagna till WT som inte blev av. Vi kom även trea på Swiss open 2019 så det var ett bra år! Tidigare meriter (med alla hundar): Semifinal på VM i Skottland, EM fyra i Tyskland och flera gånger topp tio på SM. Har varit uttagen till landslaget under många år. Hur länge har du hållit på med vallning? Började tidigt med hundar då jag född och uppvuxen på ett lantbruk med mjölkproduktion och insåg tidigt vilket oändligt bra jobb hundarna utför. I början på 2000 talet bestämde jag mig för att bli bra på det här och den vägen är det. Vallar ni även nöt? Har vallat mycket nöt genom åren men inte så mycket på tävlingsnivå. Har dock deltagit på nöt-SM.

Håller du på med några andra hundsporter? Inga andra hundsporter, räcker med vallningen. Vad är dina starkaste sidor som förare och vilka är hundens? Mina starka sidor är väl att jag är ganska lugn tycker om när det finns svårigheter och är tvungen att tänka till lite. Pinks starka sida är att hon vill jobba. Hon är med på allt som jag sätter framför näsan på henne. Hon är en naturbegåvning när det gäller arbete och hennes framförallt starkaste sida är att hon är min bästa jobbarkompis och alltid finns där för mig. Pink används i allt jobb på gården plus lite till. Vad är tjusningen med SM? SM är årets vallnings höjdpunkt det är det vi strävat efter hela året för att kvala till. Ser fram mot att träffa alla likasinnade känna puplikpulsen Nerven som blir för att man vill lyckas och göra bra prestation. Vad gör ett bra SM? Glädje, samhörighet, bra arrangemang, puplik, stort engagemang från både tävlande och funktionärer gör ett bra SM. Fint väder är uppskattat.

Karin Söderberg, Huskvarna, Smålands VK
och Midderry Tyne, född 2017, e. Sprout u. Sally

Tidigare meriter med SM-hundarna: Tyne har inga meriter än.
Hur länge har du hållit på med vallning? Köpte min första border collie 1993 och hon kvalade till SM 1998 och jag har startat SM varje år sen dess.
Vallar ni även nöt? Vallar inte nöt, men gjorde när jag började tävla.
Håller du på med några andra hundsporter? Inga andra hundsporter, men gjorde innan jag skaffade fåren och bordercollie.
Använder du hundarna i jobbet dagligen? Jag har 50 tackor där jag använder hundarna men jobbar även åt Ingrid och Nisse Drakenberg på Kungens får.
Vad är tjusningen med SM? För mig är SM en höjdpunkt.